Programma

Je kan het volledige programma hieronder bekijken. 

Tijdens het wetenschapsfestival is er ook een boekenmarkt op benedenverdieping. Ga zeker ook een kijkje nemen!

Voor heel wat workshops is inschrijven aangeraden! Schrijf je in door te klikken hieronder.


WORKSHOPS VOOR KINDEREN

Muziek met jonge kinderen (3-5 jaar)

Kinderen willen spelen met muziek en er plezier aan beleven in verbondenheid met anderen. Muziek wordt dan  een  venster op hun hart en een spiegel voor de wereld. Kom met je kleuter proeven van deze prachtige wereld… 

Dit ben ik in Brussel (3-8 jaar)

afgelast wegens onvoldoende inschrijvingen (je kan het materiaal wel inkijken)

Dit Ben Ik In Brussel wil de diversiteit van jonge kinderen zichtbaar en bespreekbaar maken. Door meer erkenning te geven aan de sociaal-culturele bagage van de kinderen in de grootstad, hopen we hun groei naar een positief zelfbeeld meer kansen te geven. De verhalen van Flynn, Lia, Otman, Choesang en Daniel Felipe geven een inkijk in het dagelijks leven van kinderen in de grootstad.

Brussel, door een kleine bril (6-10 jaar)

Laten we eens naar Brussel kijken door de ogen van kinderen. We laten de data opborrelen op de meest pure plaats, in de woorden van een kind. We laten onze conventionele onderzoeksmethoden achterwege en gaan aan de slag met participatief fotograferen en creëren een visuele dialoog over hun “Brussel”.

 • doorlopend, zonder inschrijvingen

Toverbos (3-8 jaar)

Het spel van een kind toont waar het mee bezig is. Waar volwassenen over ervaringen en gevoelens praten, uiten kinderen deze in hun spel. Met de spelmethode ‘Het Toverbos’ ontwikkelen en exploreren kinderen al spelend met handpoppen hun sociale en emotionele vaardigheden. Laat je kind tijdens deze workshop alvast eens proeven.

Op stap met een robot (13-15 jaar)

Ben je gefascineerd door robots en computers? In deze sessie ga je aan de slag met echte robots. Op het einde van deze praktische sessie doet de robot wat jij wil!

Wetenschapssalon (6-10 jaar)

“Kan water verslijten?” “Leeft een appel?” “Wat is het verschil tussen een wetenschapper en een tovenaar?” Stap binnen in ons wetenschapssalon en kom mee filosoferen over prikkelende vragen en ga mee op zoek naar verrassende antwoorden. Exclusief voor kinderen met een grote ontdekkingsdrang!

Fitheid (6-18 jaar)

Hé jij daar! Wil je wel eens weten hoe fit je nu bent? Ben je snel, krachtig, lenig, een doorzetter? Snel last van blessures? Kom het vooral zélf testen in Bronks waar echte bewegingsspecialisten van campus Parnas je resultaten en advies op maat bezorgen. Mét wetenschappelijke achtergrond voor mama en papa!

WORKSHOPS VOOR KINDEREN, JONGEREN én VOLWASSENEN

Bruggen bouwen (2-99 jaar)

Een brug bouwen zonder nagels of vijzen, en ja, zelfs zonder touwen, kan dat? Tuurlijk kan dat, odifiksers fiksen dat! Hoe deze brug moet gebouwd worden, heeft de wetenschapper en kunstenaar Leonardo da Vinci ontdekt. Daarom noemen we deze brug de Da Vinci brug. Aan de hand van enkele foto’s en instructies kom je vooral zelf proberen.

 • doorlopend, zonder inschrijvingen

Programmeren met BEEBOTS (4-99 jaar)

Beebots leiden kleuters binnen in de 21ste eeuw waarin programmeer- en codeervaardigheden centraal staan. Spelenderwijs leren ze te komen tot steeds meer complexe en abstracte oplossingen. Wie thuis verder wil spelen: oefenen kan ook met de bijhorende app! De oudere kinderen zijn uiteraard ook welkom: we dagen kinderen hun programmeervaardigheden uit op ieders niveau! Kortom: iedereen tussen 4 en 12 is welkom (en als je wil dagen we je papa of je mama ook wel uit om te programmeren!)

 • doorlopend, zonder inschrijvingen

Prisma in mantelzorg (4-99 jaar)

Het PRISMA-project onderzoekt hoe mensen die meer dan gewoon zorg dragen voor anderen, geholpen kunnen worden. We onderzoeken hoeveel tijd mensen investeren, hoe zwaar ze belast zijn of juist kracht vinden in de mantelzorg. In de workshop kan jong en oud de vragenlijst eens uitproberen, en kijken hoe de automatische scoring werkt. De deelnemers kunnen ook spelenderwijs leren hoe mensen in diagnostiek via eenvoudige statistiek met elkaar vergeleken worden.

 • doorlopend, zonder inschrijvingen

De kracht van herinneringen (13-99 jaar)

Hoe vaak denk jij terug aan leuke herinneringen? Die jeugdvriend waarmee je door Europa reisde, je huwelijksfeest, de oudejaarsavonden die je volgens traditie in de Ardennen doorbracht of de voetbalwedstrijden die je vooral in de kantine speelde? Het herinneren van deze leuke momenten geeft een goed gevoel, in het bijzonder voor personen met dementie. In deze workshop gaan we interactief stap voor stap aan de slag om personen met dementie op eenvoudige wijze het fijne gevoel van toen opnieuw te laten ervaren.

Samen lezen (9-99 jaar)

afgelast wegens onvoldoende inschrijvingen (er wordt een poster over het project voorzien)
 

Kom je mee SAMEN lezen? Tijdens het samen (voor)lezen krijgt iedereen de kans om vanuit zijn eigen referentiekader op de tekst, het verhaal, de formulering, de andere deelnemers te reageren. Dit alles in een ontspannen, gezellig kader. Deelnemers hoeven zich – anders dan in een klassieke leesclub - op geen enkele manier voor te bereiden. In 2014 werd, in navolging van The Reader Organisation (UK) Het Lezerscollectief opgericht. Het Lezerscollectief wil de Samen lezen-methodiek van Dr. Jane Davis verspreiden over heel Vlaanderen. Hiertoe leiden ze leesbegeleiders op, waaronder ook lerarenopleiders.

Wiskunst

Leonardo  da Vinci ontwierp een systeem waarbij men door het op elkaar stapelen van  stammen overdekkingen kon maken. Dit systeem verfijnde Rinus Roelofs door  speciale stokjes te ontwerpen waarmee koepels kunnen worden gebouwd door  geometrische patronen samen te stellen. Wijst zichzelf uit  – deze workshop werkt voor iedereen, plezier  en geometrie zijn gegarandeerd.

 • doorlopend, zonder inschrijvingen

LEZING VOOR KINDEREN

Awel, ik ben in de war door de scheiding van mijn ouders

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal of een probleem. Scheiding en wat daarna... is een thema dat zeer vaak terugkeert. We onderzochten wat kinderen allemaal bezighoudt in deze moeilijke periode en waar ze sterker van worden. Claire Wiewauters won met deze lezing voor kinderen de derde plaats van de Wetenschapsbattle!

TENTOONSTELLING

Jong met een hart voor familie

Hoe kijken jongeren van vandaag naar hun gezin? En wat voor gezin dromen ze voor zichzelf? Met die vragen in het achterhoofd schreef het Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen het boek ‘Jong met een hart voor familie’, waarin we verschillende thema’s uit de leefwereld van jongeren aan bod laten komen. Leerlingen uit de kunstacademie Sint-Lucas gingen ook met die thema’s aan de slag, je kan hun resultaten op deze tentoonstelling bewonderen!

Zoals het klokje thuis tikt

Hotel Mama, boemerangkinderen, kangoeroewonen… Onder één dak wonen met je volwassen kinderen, voor steeds meer gezinnen is dit – al dan niet tijdelijk - de beste oplossing. Maar hoe pak je dat best aan? In deze multimediale tentoonstelling leer je meer over de architectuur, de uitdagingen en de valkuilen van meergeneratiewoningen

MisVerstand

'We gebruiken maar 10% van onze hersenen!' 'Mijn linker hersenhelft moet meer in verbinding komen met mijn rechter'. Er bestaan heel wat MisVerstanden over hoe onze hersenen werken. Dit noemen we neuromythes. Kom ze op deze interactieve tentoonstelling zelf ontdekken.

DEBAT

Mijn vrije tijd, mijn vrijheid!(?)!

afgelast wegens onvoldoende inschrijvingen

Laat in dit debat je stem horen over vrije tijd. Moeten jongeren zelf hun vrijetijdsactiviteiten kunnen kiezen? Moeten jongeren zelf kunnen beslissen waar en met wie ze hun vrije tijd doorbrengen? Staan ouders en begeleiders mee op de ‘vrijetijdskaart’ van jongeren? Welke rol kunnen en mogen ze daarin spelen? Kortom, ontdek en teken als jongere mee de vrijetijdskaart(en) van jongeren.

 

FILM

Wetenschap in beeld en klank

Kom dat zien en horen, projecten met een wetenschappelijke toets doorlopend op het grote scherm.

Komen op het grote witte doek:

 • Lerarenopleiding ontwikkelt talentenkaart voor startende leerkrachten
 • Kinderen ontdekken technologie op de Technologiecampus Gent
 • Snoezelen in de opleiding Kleuteronderwijs
 • Odisee-studenten stimuleren sociale inclusie
 • Studenten Lager onderwijs werken educatief pakket uit voor windmolen
 • Studenten dompelen kleuters onder in kunst
 • Ontdek de werfapplicatie bouwknopen
 • Kleutergewijs, een blog over onderzoek en innovatie in het kleuteronderwijs:
 • Hoe de hogeschool samenwerkt met beroepsfederatie facilitair management
 • Agro en biotechnologie in Planckendael
 • Werkplekleren gezinswetenschappen
 • Dagcentrum Terranova 

TUSSENDOOR

Wetenschapskabinet

Ben je benieuwd naar bizarre en verrassende experimenten? Ontdek je graag nieuwe ideeën? Dan is het wetenschapskabinet iets voor jou! We verrassen je met plasmabollen, gekke microscopen of rare geluiden en nemen je mee naar de verwonderende wereld van het wetenschapskabinet.

Zora, de bibliotheekrobot

Zora is een humanoïde robot die werkt in de bibliotheek. Wil jij hem ook ontmoeten?